معرفي گروه مامايي و بهداشت باروري
معرفي رشته مامايي
رشته ي مامايي، يكي از رشته هاي علوم پزشكي است كه دانش اموختگان ان در سطح كارشناسي با ارائه خدمات بهداشت باروري و انجام مراقبت هاي دوران بارداري، حين و بعد از زايمان، انجام مراقبت هاي نوزادان و شيرخواران و ارائه اموزش و مشاوره بلوغ ، سلامت جنسي ، ازدواج و باروري به زنان درراستاي افزايش باروري و صيانت از جمعيت ، ترويج زايمان طبيعي و ايمن، تشخيص حالات غيرطبيعي در مادر، جنين يا نوزاد تازه متولد شده، انجام اقدامات اضطراري در حين بارداري يا زايمان و ارجاع به موقع موارد غير طبيعي، تنظيم خانواده در جهت تامين و ارتقاي سلامت مادر و جنين- نوزاد و شيرخوار و كودك فعاليت دارند.
بر اين اساس ماما فردي است كه با گذراندن دوره هاي تخصصي آكادميك، آمادگي حرفه اي لازم را پيدا مي كند تا به عنوان يكي از اعضاي اصلي و جدايي ناپذير تيم بهداشت ودرمان در فرآيند آموزش ،مراقبت و درمان زنان و خانواده هاي آنان شركت كند و به صورت مثمر ثمر نقش داشته باشد.
مدير گروه مامايي و بهداشت باروري
دكتر فاطمه جناني
jananni.f@lums.ac.ir
شرح وظايف

رسالت
از رسالت هاي مامايي در حوزه باليني تعليم و تربيت ماماهاي ماهر، متعهد، توانمند، خلاق و مسئوليت پذير به منظور ارتقاء سطح سلامت جامعه در جهت تأمين نيازهاي جسمي، رواني، اجتماعي و معنوي مرتبط با سلامت و بهداشت مادران، كودكان و خانواده است بنحوي كه دانش آموختگان اين رشته بتوانند در مراكز بهداشتي درماني، مشاوره خدمات مامايي، بيمارستانها و ساير مراكز مرتبط ، فعاليتهاي موثر و كارآمد را دربالاترين سطح استانداردهاي حرفه اي ارائه كرده و رضايتمندي مراجعين و مددجويان را تامين نمايند.رسالت ديگر گروه در حوزه پژوهش انجام تحقيقات در جهت شناخت نيازهاي آموزشي، بهداشتي و درماني جامعه خصوصا مادران و كودكان و بدنبال آن بازنگري مداوم برنامه هاي آموزشي مامايي دراين راستا و نيز بازخورد مناسب جهت بهينه سازي سيستم آموزشي كشور، ارتقاء و بهبود كيفيت آموزش و ارزشيابي دانشجويان است. رسالت ديگر اين گروه تربيت دانشآموختگان براي تأمين و تكميل كادر علمي دانشگاهها و مراكز آموزشي كشور در رشته هاي مامايي، بهداشت باروري و مشاوره در مامايي است. به اين منظور توسعه توانمندي هاي اعضاء هيأت علمي گروه مامايي متناسب با تحولات علمي رشته و استانداردهاي ملي و جهاني در دستور كار قرار خواهد گرفت. ارتقاء ارتباطات بين رشته اي درجهت توانمندسازي دانش آموختگان و آموزش دانشجويان ساير رشته هاي علوم پزشكي و حتي غير علوم پزشكي نيز نيازمند توجه ويژه است.
چشم انداز
(Vision)چشم انداز گروه مامايي، با توجه به ارتقا روز افزون استانداردهاي خدمات مامايي، تربيت دانش آموختگاني توانمند در راستاي رفع نياز جامعه، با اتكاء به نقشهاي مراقبتي، آموزشي، پژوهشي، مشاوره اي، تشخيصي، پيشگيري و مديريتي مي باشد.
اهداف (Objective)
اهداف كلي گروه مامائي
هدف از تعليم فراگيران اين رشته، تربيت ماماهاي توانمندي مي باشد كه قادر به توليد علم و نشر آن در سطح جهاني در راستاي ارتقاي كيفيت سلامت مادر و كودك و خانواده باشند و زير بناي محكمي براي سلامتي جامعه در كشور فراهم نمايند در سطح بين المللي شناخته شوند و بر اساس استانداردهاي آموزشي به ارائه خدمات تخصصي در زمينه هاي بهداشتي درماني، آموزشي، پژوهشي و مشاوره اي بپردازند.
اهداف كلي آموزشي
-ايجاد توانايي علمي و عملي در دانشجويان مامايي در زمينه سلامت زنان وكودكان و خانواده
-بازنگري محتواي آموزشي و طرح درس هاي مرتبط با واحدهاي آموزشي گروه مامايي
-بازنگري و ارتقاء شيوه هاي تدريس و ارزشيابي درگروه
-نيازسنجي آموزشي ماماهاي شاغل وكاركنان مرتبط باحرفه مامايي و اجراي برنامه هاي آموزش مداوم
-توسعه توانمنديهاي اعضاي هيئت علمي متناسب با تحولات علمي رشته و استانداردهاي ملي وجهاني
-اجراي آموزش وارزشيابي دانشجويان ودانش آموختگان حرفه مامايي براساس روشهاي نوين آموزش وارزشيابي.
-تعيين حداقل هاي يادگيري درهرمقطع تحصيلي و بازنگري مداوم آنها
-ارتقاء ارتباطات وتعاملات بين رشته اي در جهت توانمندسازي دانش آموختگان و بهبود آموزش فراگيران در داخل و خارج كشور
اهداف كلي پژوهشي :
-انجام فعاليتهاي تحقيقاتي توسط اساتيد و دانشجويان در راستاي ارتقاي دانش مامايي به ويژه درحيطه مراقبت از زنان كودكان و خانواده، ارتقاي سلامت باروري و صيانت از جمعيت و افزايش باروري
-ايجاد توانمندي پژوهشي در دانشجويان و دانش آموختگان مامايي به منظور مشاركت و همكاري با نظام سلامت در اجراي پژوهشهاي مرتبط با رشته و اقدام در راستاي كاهش چالشها و ارائه پيشنهادات مناسب.
-روزآمد كردن اطلاعات ماماها از طريق پژوهش در حيطه هاي مختلف بهداشت زنان و نوزادان، بارداري وزايمان و بيماريهاي زنان
-بررسي و برآورد منابع حمايتي، علمي و مالي جهت انجام فعاليتهاي پژوهشي مشاركتي
اهداف كلي باليني :
-ارتقاء و بهبود مهارتهاي باليني دانشجويان در بالين از طريق شناسايي نقاط قوت وضعف آنان
-ارتقاء ارائه خدمات باليني به مددجويان از طريق توسعه و بهبود آموزش باليني مناسب به دانشجويان مامايي
-ارائه خدمات مشاوره اي تخصصي به اقشار مختلف جامعه.
-آموزش مددجويان و خانواده ها در زمينه مسايل مرتبط با سلامت زنان و كودكان و خانواده-
-هماهنگ ساختن آموزش هاي تئوري و باليني
-فراهم نمودن شرايط مطلوب جهت يادگيري موثر مهارتهاي باليني در دانشجويان وتقويت انگيزه حرفه اي آنان
-شناسايي موانع كسب مهارتهاي باليني وبرنامه ريزي براي بهبود آموزش باليني و رفع موانع
-ارزشيابي تكويني و پاياني مهارت هاي باليني دانشجويان با شيوه هاي مناسب و كارآمد
-تقويت آموزش باليني
-تربيت نيروي كارامد در مديريت و نظارت بر آموزش باليني مامايي با تاكيد بر زايمان طبيعي
-ارائه خدمات تخصصي به جوانان و زوجين در راستاي تشكيل خانواده و سياستهاي فرزند آوري